Izrezovanje trotovine

23. aprila 2016 smo na čebelarstvu Kapun izrezali prvo trotovsko zalego. V preteklosti nismo bili ravno pristaši izrezovanja trotovske zalege, pa vendar smo se v tem letu odločili za izrezovanje, in sicer iz dveh razlogov:

  1. 100 odstotno se želimo oskrbeti z lastnim voskom, iz katerega bomo naredili lastne satne osnove. V trenutnih razmerah v čebelarstvu namreč ni mogoče več nikomur zaupati glede nakupa satnih osnov, da ne bi vsebovale snovi, ki jih ne smejo, nobeden trgovec pa noče izdati certifikata s katerim bi jamčil za kvaliteto.
  2. V celoti želimo vpeljati apitehnične ukrepe zatiranja varoje. Ugotavljamo namreč, da če v maju ne delamo intenzivno proti varoji, jo je v poznem poletnem obdobju zelo težko krotiti. Do danes smo po točenjih medu uspešno uporabljali šok metodo z mravljično kislino, vendar upamo, da bo kombinacija obeh dala še večji učinek.

Trotovske celice so bile v 90 % čebeljih družinah povsem pokrite s pokrovci. Majhen delež trotovskih celic smo tudi odprli, vendar nismo v nobeni celici odkrili zajedavca.

Nekako se je ustalilo splošno mnenje, da z izrezovanjem trotovine izgubljamo veliko časa. Enakega mišljenja smo bili tudi v našem čebelarstvu, pa vendar temu ni tako. Je pač način dela z čebelami, ki ga je potrebno sprejeti, kot vsako drugo opravilo pri čebelah.

Ob dobri organizaciji dela, se da narediti vse.

Naj medi!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *