23. aprila 2016 smo na čebelarstvu Kapun izrezali prvo trotovsko zalego. V preteklosti nismo bili ravno pristaši izrezovanja trotovske zalege, pa vendar smo se v tem letu odločili za izrezovanje, in sicer iz dveh razlogov:

  1. 100 odstotno se želimo oskrbeti z lastnim voskom, iz katerega bomo naredili lastne satne osnove. V trenutnih razmerah v čebelarstvu namreč ni mogoče več nikomur zaupati glede nakupa satnih osnov, da ne bi vsebovale snovi, ki jih ne smejo, nobeden trgovec pa noče izdati certifikata s katerim bi jamčil za kvaliteto.
  2. V celoti želimo vpeljati apitehnične ukrepe zatiranja varoje. Ugotavljamo namreč, da če v maju ne delamo intenzivno proti varoji, jo je v poznem poletnem obdobju zelo težko krotiti. Do danes smo po točenjih medu uspešno uporabljali šok metodo z mravljično kislino, vendar upamo, da bo kombinacija obeh dala še večji učinek.

Trotovske celice so bile v 90 % čebeljih družinah povsem pokrite s pokrovci. Majhen delež trotovskih celic smo tudi odprli, vendar nismo v nobeni celici odkrili zajedavca.

Nekako se je ustalilo splošno mnenje, da z izrezovanjem trotovine izgubljamo veliko časa. Enakega mišljenja smo bili tudi v našem čebelarstvu, pa vendar temu ni tako. Je pač način dela z čebelami, ki ga je potrebno sprejeti, kot vsako drugo opravilo pri čebelah.

Ob dobri organizaciji dela, se da narediti vse.

Naj medi!

de_DE