Čebela vir življenja?

Človek se že od pradavnine srečuje s čebelami, proizvodi čebel pa so stari spremljevalci ljudske civilizacije. Med je eno prvih živil, ki so ga spoznali naši predniki in zakaj bi lahko dejali, da je čebela vir življenja? Že sam Albert Einstein je nekoč dejal »Če bi z obličja Zemlje izginile vse čebele, bi človeštvu ostala le še štiri leta. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več ljudi.« Če pogledamo na zadevo iz enostavnega vidika, je čebela v simbiozi z naravo, čebelar s pridelovalci hrane in na koncu nastopi človek, ki za svojo preživetje vse prej našteto potrebuje.

Da ne zanemarimo čebelje proizvode. Tudi čebelji proizvodi predstavljajo pomemben del človekovega življenja, saj imajo dandanes v sodobnem svetu zelo pomemben pomen v gospodarstvu in ekologiji. Proizvodi kot so med, cvetni prah, vosek, propolis, matični mleček in čebelji strup človek uporablja za hrano in lajšanje zdravstvenih težav. Vendar je še vedno vrednost čebeljih pridelkov veliko manjša od koristi čebel, ki nam jih te nudijo z opraševanjem. Le vlogi čebele kot opraševalca, se lahko zahvalimo za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani, kakor tudi za rastlinsko raznovrstnost v naravi.

 

Od 1300 poljščin po vsem svetu, 

jih 70% potrebuje  opraševanje,

72% vseh cvetočih rastlin potrebuje opraševanje čebel,

35% proizvodnje hrane  je odvisno od opraševanja čebel.

 

 

Prednosti čebel kot opraševalk

Čebele so edine socialno živeče žuželke, ki prezimijo v večjem številu. Aprila doseže število čebelje družine krepko preko 10.000 delavk. Ostali opraševalci se v tem času šele prebujajo iz zimskega spanca. Čebelje telo je anatomsko prirejeno za funkcijo opraševanja cvetov. Pokrito je z dlačicami, na katere se lahko nalepi do 5 milijonov zrnc cvetnega prahu. Da napolni medeni želodček z nektarjem, mora obiskati 80 – 150 cvetov. Prav toliko cvetov pa mora obiskati, da natovori košek s 3 milijoni zrnci cvetnega prahu. Ob glavni paši izleti čebela iz panja  7 – 17 krat na dan, en let traja približno 10 minut. V eni minuti obleti cca. 10 cvetov, to je cca. 100 cvetov v enem izletu, to pa pomeni cca. 1.000 oprašitev/dan. Za potrebe razvoja, čebelja družina tekom pašne sezone, obišče preko milijardo cvetov.